De route naar meer werkgeluk

Of je nu 8, 16, 24 of 40 uur op je werk doorbrengt: het is belangrijk dat je er met plezier naartoe gaat. Ben je niet helemaal tevreden over je baan? Voel je niet bezwaard om aan te geven wat jij belangrijk vindt. Maar hoe doe je dat? En hoe kan jouw werkgever jouw werkgeluk en -tevredenheid vergroten? Dat leggen wij je uit! 

Meer aandacht voor werkgeluk

Werkgeluk is een hot topic, veel werkgevers zetten het hoog op hun prioriteitenlijstje. Als jij blij bent, is de kans groot dat jouw werkgever dat ook is. Dan ben je immers gemotiveerd om te presteren! 

Hoe werkgevers kunnen bijdragen aan meer werkgeluk, ligt niet vast. De één bloeit op als hij meer zeggenschap krijgt in zijn werk, de ander heeft behoefte aan meer begeleiding van zijn leidinggevende. Als je gelukkig bent in je werk, is de kans groot dat je de volgende voordelen kunt afvinken: 

  • Je werk geeft je voldoening;
  • Je wordt enthousiast door je werk;
  • Je voelt je gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen;
  • Je voelt je goed op de werkvloer;
  • Je ervaart een goede werk/privébalans.

Veel werkgevers organiseren een medewerkerstevredenheidsonderzoek om inzicht te krijgen in de verbeterpunten met betrekking tot bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden en werkdruk. Een goed moment om aan te geven wat jij belangrijk vindt!

Welke factoren geven jouw werkgeluk een boost? 

Wat jij belangrijk vindt in je baan is dus persoonlijk. We geven een paar voorbeelden van die belangrijke factoren en de acties die jij en/of jouw werkgever kunnen uitvoeren. 

Plezier

Tijd investeren in iets wat je helemaal niet leuk vindt, is hartstikke zonde. Als je een hekel hebt aan bellen, word je niet blij in een callcenter. Natuurlijk horen – zelfs in een functie die op je lijf geschreven is – minder leuke taken er gewoon bij. Maar die neem je voor lief als je het naar je zin hebt. Daar heb je niet alleen plezier in je werkzaamheden, maar ook plezier met collega’s voor nodig. En niet te vergeten: een goede relatie met je leidinggevende. 

Een fijne werksfeer creëer je samen! Jouw werkgever draagt daaraan bij door ruimte te maken voor gezelligheid en ontspanning. Daarnaast is het altijd goed om aandacht te besteden aan teambuilding, dat bevordert de onderlinge samenwerking en sfeer. Zo’n escape room is niet alleen leuk, maar ook nog eens nuttig.

Goede werk-privé balans

Je hebt naast je werk nog jouw eigen leven. Dat is minstens zo belangrijk! Het is niet de bedoeling dat je je werk mee naar huis neemt. Jouw workload moet dus in orde zijn en je moet je thuis écht kunnen ontspannen. 

Door betrokken te blijven bij het team, kan jouw leidinggevende goed controleren of de werkverdeling oké is. Je leidinggevende kan bijvoorbeeld regelmatig gesprekken inplannen om te bespreken hoe het met je gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je soms ‘nee’ kunt zeggen als je al veel taken op je bordje hebt. Merk je nu toch dat je werk een grote invloed heeft op jouw privéleven? Dan is het altijd belangrijk om aan de bel te trekken.  

Waardering

Dat geniale idee, je nauwkeurigheid of tomeloze inzet: het is belangrijk dat jouw werk gezien wordt. En dat je je ook daadwerkelijk gewaardeerd voelt! Waardering bevestigt dat je je werk goed doet, dat voelt goed! 

Niet iedereen heeft hetzelfde nodig om zich gewaardeerd te voelen. Misschien geeft jouw teamleider regelmatig complimentjes, maar hoop je eigenlijk op nieuwe verantwoordelijkheden of vind je dat het écht eens tijd wordt om te praten over een salarisverhoging. 

Het is heel belangrijk dat jouw werkgever goed naar je luistert en openstaat voor feedback.

En waar elke teamleider goed aan doet, is successen vieren met het team! Die mijlpaal is een goede reden om samen te proosten. Trotse teamleiders zorgen voor trotse medewerkers die gemotiveerd zijn om te knallen voor hun volgende doel.

Uitdaging 

Veel medewerkers hebben behoefte aan uitdaging in hun werk! Herken je dit? Dan voel je je gemotiveerd en wil je graag soms net een stapje harder lopen om je doel te bereiken. Niet omdat je onder druk in de zesde versnelling gaat, maar omdat je jouw skills graag inzet en het werk je voldoening geeft!

Zowel jij als jouw werkgever kunnen zorgen voor meer uitdaging. Jij kunt ambitieuze doelen stellen en initiatief tonen, jouw werkgever kan een hersenkraker van een vraagstuk bij je neerleggen of je de verantwoordelijkheid geven voor een (nieuw) project. 

Ontwikkelmogelijkheden 

Doorgroeien, kennis bijspijkeren of je persoonlijke effectiviteit vergroten: veel medewerkers willen zich graag blijven ontwikkelen. Ben je blij met je toekomstperspectief? Grote kans dat je dan ook voldoende wordt uitgedaagd! 

Je kunt jouw ontwikkeling een boost geven door een training te volgen die nieuwe deuren voor je opent of verantwoordelijkheden op te pakken die mooi aansluiten bij je ambities. Maar ontwikkelen gaat niet altijd over hogere functies of salarisschalen. Misschien wil jij voor eens en altijd afrekenen met die presentatie-angst, ook daar zijn er genoeg trainingen voor! Veel werkgevers bieden je graag de mogelijkheid om trainingen te volgen die bijdragen aan jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling. 

Hoe kaart je jouw behoeften aan?

Als je niet helemaal tevreden bent over je baan of ruimte voor (nog) meer verbetering ziet, is het een goed idee om dit aan te kaarten! Zorg ervoor dat je goed helder hebt wat je wensen zijn en plan het gesprek met je leidinggevende vervolgens in. Zo kan hij zich ook voorbereiden. 

Door open te zijn over waar je tegenaan loopt, help je jouw leidinggevende om je goed te begeleiden. Vraag ook naar zijn verwachtingen en ideeën. Zo kunnen jullie tot oplossingen komen en duidelijke afspraken maken.

Dit vind je misschien ook leuk

×